Якщо ви прямуєте на трекінг в Непал, ви можете здивуватися, зіткнувшись з такими нюансами. Всі зазначені нижче пункти перевірені в наших власних подорожах по Непалу, але, звичайно, ваш досвід може відрізнятися від нашого, і ми запрошуємо вас поділитися своєю думкою в коментарях :)

1. Лоджії: ночівля+їжа дешевше, ніж просто ночівля. Дивовижно, але в багатьох лоджіях вам погодяться відмінусувати ціну за ночівлю, якщо ви замовите вечерю та сніданок! А іноді можуть зробити знижку на гарячий душ та вайфай. Скоріше за все, якщо ви захочете зекономити та взяти з собою походну їжу та пальник, але проживати у лоджії, то економія навряд вдастся.

Дуже комфортна лоджія на маршруті в національному парку Лангтанг. 

2. Жодного м'яса на висоті! В горах на великих висотах важка їжа починає засвоюватися гірше, і брати з собою м'ясну їжу вкрай не рекомендується, а в лоджіях на великій висоті вам запропонують смачні вегетаріанські страви. А ось захопити з собою енергетичні батончики та інші корисні смаколики варто, адже купити там можна лише класичні “снікерси” за ціною сильно вище, ніж у столиці чи селах поблизу.

Традиційну недорогу непальську страву дал-бат прийнято подавати з добавкою за бажанням гостя. На фото - вегетеріанська версія в лоджії у підніжжя гори Пун Хілл.

3. Обрати непопулярний серед туристів маршрут - означає уникнути черг, натовпів і низок треккерів, портерів і мулів на стежці. А ще значно заощадити на проживанні і їжі, мати можливість вибрати найбільш комфортні і красиві місця для зупинок і ночівель. Ну і, звичайно, пригоди - наприклад, використання місцевого транспорту (локал-бас), а не туристичного. Але - якщо ви хочете подивитися на Еверест, Аннапурну та інші найвищі вершини, "аншлагу" не уникнути :)

 

4. Безліч відносно "простих" маршрутів можна пройти самостійно (наприклад, трекінги до базового табору Евересту і Аннапурни, навколо Аннапурни, до озер Госайкунд, по національному парку Лангтанг тощо), а інші доступні тільки у супроводі гіда (наприклад, трекінг до Макалу). Для деяких складних маршрутів (наприклад, навколо Дхаулагірі) знадобиться намет та інше походне спорядження, тому що лоджії є не на всьому маршруті.

 Сніданок у Чомронзі на маршруті ABC (на шляху до базового табору Аннапурни). 

5. При відвідуванні природного парку Чітван у туристів є можливість вибрати різний варіант його огляду - на джипах, човнах-каное, пішки, або навіть на слонах. При виборі сафарі на човні ви можете побачити 2 види крокодилів (їх багато!), носорогів під час купання, павичів і безліч водоплавних птахів. Ми дуже рекомендуємо саме "водне сафарі". На нашому досвіді, за кілька годин блукання пішки по спеці можна зустріти великих ящірок і мавп (сподіваємося, іншим пощастило більше!)) На нашу думку, сафарі на джипах занадто гучне і піднімає багато пилу, а сафарі на слонах ми не підтримуємо з етичних міркувань, хоча, судячи з фото національного парку, на ньому можна побачити багато великих тварин.

Подорож до Непалу залишає після себе чудові враження, але вона вимагає якісної та детальної попередньої підготовки і ретельного планування вашого маршруту і часу. Важливо також мати запасний план - в Непалі часто через негоду скасовують локальні перельоти, а іноді через національні святкування закінчуються всі квитки на різні види транспорту. У будь-якому випадку, вам знадобиться вміння швидко адаптуватися і відноситься до ситуації з позитивом, особливо якщо ви займаєтеся організацією самі, без гіда. Ми бажаємо вам отримати максимальне задоволення від трекінгу в Непалі і знайомства з цією дивовижною країною!

З повагою, команда магазину "Альпспорт"