1. Найкращі фільми про гори та альпінізм

  2. Фільмів про гори знято безліч - документальних та художніх, правдивих та вигаданих, захоплюючих та банальних, з хепі-ендами та трагічним кінцем. Ми підібрали список найцікавіших з них: 

 

  1. “Торкаючись порожнечі” - фільм про альпіністів на основі реальних подій на горі Сеула Ґранде. У зйомках взяли участь альпініст Джо Сімпсон та його товариш Саймон Йетс, які були справжніми героями цієї історії. На сходженні Джо був травмований, а Саймону довелося покинути його на великій висоті і спускатися самому вниз. Фільм про неймовірну силу людського духу з реальними героями!
  2. “Нанга Парбат” - фільм про відомих альпіністів-братів - Райнгольда та Гюнтера Месснерів, їх дитинство, юність в Альпах, та, звичайно, про їх дуже небезпечну експедицію на Нанга Парбат.
  3. “Найдикіша мрія” - альпініст-дослідник Конрад Анкер намагається з'ясувати, чи був Джордж Мелорі першою людиною, що зійшла на Еверест. Через 75 років після зникнення Мелорі під час сходження Конрад Анкер виявив його останки та спорядження. Але фото його дружини Рут не було знайдено, адже саме його альпініст пообіцяв залишити на вершині найвищої гори у світі.
  4. “Еверест” - видовищний фільм 2015 на основі реальних подій 1996 року. У центрі сюжету – учасники та організатори одних із перших комерційних експедицій на вершину світу. Альпіністи-аматори під керівництвом Роба Холла та Скотта Фішера успішно піднімаються на Еверест, але різка зміна погоди робить спуск вниз надзвичайно небезпечним. Відомий альпініст Анатолій Букреєв допомагає частині альпіністів врятуватись, але не всі зможуть повернутися додому…
  5.  
  6. “Крик каменю” - фільм про сходження на Серро Торре професійним альпіністом та журналістом-телезіркою, якому кинули виклик.
  7. “Північна стіна” - біографічний фільм про спробу 4 альпіністів зробити сходження по північній стіні Ейгера.
  8.  
  9.  “Вертикальна межа” - справжній триллер про сходження на К2, а також про ціну амбіцій, людяність та про небезпеки великої висоти, які загрожують альпіністам.
  10. “Сім років у Тибеті” - найвідоміші актори у екранізації книги альпініста Генріха Харрера. Австрійські альпіністи під час експедиції на Нанга-Парбат були захоплені британськими військами. Їм вдається втекти в Лхасу, а головний герой Генріх знайомиться і навіть стає другом Далай-Лами. 
  11. “127 годин” - справжня історія з життя Арона Ралстона, який потрапив у пастку в гірській ущелині і змушений був перебувати там кілька днів. Йому довелося вибиратися звідти самостійно, адже він нікому не повідомив про свою подорож...
  12. “Живі” (“Вижити”) - правдива реконструкція авіакатастрофи над Андами та виживанні пасажирів в горах.
  13. “1+Еверест” - якщо вам хотілося подивитися комедійний фільм про альпінізм та гори, то це те, що вам потрібно. Сучасна барвиста позитивна комедія про хлопця, який наважився на сходження на Еверест, щоб вразити кохану дівчину! Завдяки висвітленню його історії на місцевому радіо, після приїзду додому він стає справжньою знаменитістю.
  14. “Еверест. Досягаючи неможливого.” - документальний фільм у форматі 3Д з використанням кадрів з першого сходження на Еверест Едмунда Хілларі та шерпи Тенцінга Норгея.
  15. “К2. Гранична висота” - фільм про 2 альпіністів, які приєдналися до гімалайської експедиції на К2, організованої мільярдером Філіпом Клейборном.
  16. “Шерпа” - документальний фільм про гірських провідників-шерпів та про лавину, що зійшла у 2014 році в Гімалаях.
  17. “Вертикаль” - радянський фільм про групу альпіністів, що відправились на сходження в Сванетії. У фільмі зіграв Володимир Висоцький.
  18. “Сходження” - художній фільм про сходження у Чилійських Андах двома альпіністами. Їхні погляди на життя кардинально відрізняються, але вони об'єднані однією мрією і змушені здійснити небезпечну подорож разом.
  19.  
  20. “На глибині 6 футів” - біографічний фільм про сноубордиста Еріка Лемарка, який заблукав в горах та вимушений був боротися за виживання протягом 8 днів.
  21. “Гімалаї” - драматичний південнокорейський фільм про альпініста, який сходить на Еверест, щоб знайти тіло свого найкращого друга.
  22. “Гори” - документальний фільм про гори та альпіністів. На глядача чекають чудова музика та неймовірні зйомки!
  23. “Тиша, що манить” - альпініст Джо Сімпсон іде слідами мандрівників, що робили спроби зійти на Ейгер і вирішити “останню невирішену проблему Альп”.
  24. “Меру” - документальний фільм про сходження на гору Меру групи альпіністів, які не зневірилися при першій невдалій спробі піднятися на вершину.
  25. “Фрі-соло” - документальний фільм про скелелаза Алекса Хоннольда, що піднявся на скелю Ель-Капітан в Йосеміті.
  26. ”Серро-Торре” - документальний фільм про сходження 2012 року Девіда Лами в Патагонії, який пройшов маршрут вільним лазінням, не скориставшись шлямбурами першопрохідця Чезаре Маестрі.
  27. “Альпініст” - фільм 2021 року про 23-річного соло-альпініста Марке-Андре Леклерка, який надає перевагу проходити свої сміливі сходження наодинці. 

 

  1. У цьому переліку ми згадали далеко не всі фільми про гори! Чекаємо на коментарі з твоїми улюбленими фільмами про альпінізм та гори, а також відгуки про фільми з цього списку. Приємного перегляду!