Готуєтеся до трекінгу в Непалі і думаєте, що взяти з собою? Ми з радістю ділимося списком найнеобхіднішого туристичного спорядження та одягу, яким користуємося при зборах самі.

Перше правило, щоб зібрати легкий рюкзак для трекінгу - не брати з собою зайвого. А далі потрібно по можливості вибирати легке і компактне спорядження, яке не буде перевантажувати вас. Якщо ви плануєте наймати портерів для перенесення вашого спорядження, то вам знадобиться 2 рюкзака - великий і маленький. (Для тривалих експедицій і складних сходжень зазвичай використовують експедиційні сумки-баули). Цей список складений на нашому досвіді трекінгу в Непалі і орієнтований на маршрути з ночівлею в лоджіях.

1.Туристичний рюкзак об'ємом приблизно 40-50 літрів - обсяг сильно залежить від маршруту, який ви виберете. Якщо ви будете ночувати в лоджіях, то достатньо такого рюкзака. (Якщо ж вас чекають ночівлі в наметах і до вашого списку додадуться туристичний намет, килимок, газове обладнання, посуд тощо), то вам знадобиться більший обсяг - приблизно 60-70 літрів в залежності від об'єму і ваги вашого спорядження. Для перенесення нашого спорядження без портерів з ночівлею в лоджіях нам з головою вистачало 40-літрових рюкзаків.

2.Рейнкавер - вологозахисний чохол (накидка від дощу) для вашого рюкзака, щоб речі всередині не намокли. Він також дуже актуальний при авіаперельотах і перевезеннях рюкзака в автобусах і на таксі - тканина менше припадає пилом, брудниться і менше ризику пошкодити ремінці і застібки-фастекси.

3.Гермочохол - водозахисний чохол для складання речей всередині рюкзака. Зазвичай вистачає одного великого чохла (20-30 л) або пари середніх для сортування речей. Якщо берете кілька, краще брати різні кольори для маркування. 

4.Маленький рюкзак - відмінно підійде маленький ультралегкий компресійний рюкзак, який можна використовувати для покупок в місті або для найпотрібніших речей, які повинні бути під рукою, коли ви наймаєте портерів. А коли він не потрібен, його можна дуже компактно скласти в основний рюкзак.

5.Спальний мішок - навіть при ночівлі в лоджіях вам знадобиться спальник, тому що там досить холодно. Регулювати мікроклімат можна за допомогою шару одягу, який одягається на ніч. Синтетичні спальні мішки дешевше і відмінно підходять для вологих умов (швидко сохнуть), а пухові, хоч і дорожче, але мають ряд переваг - вони більш довговічні, на відміну від синтетики пух зберігає свої характеристики і з часом спальник не стає "холодніше". Ще пух значно краще стискається і займає менше місця в рюкзаку.

6. Пухова куртка - якщо ви не мерзляк, то вам буде достатньо ультралегкої пуховки, яка дуже компактно пакується. (Навіть тонка пухова куртка може бути досить теплою - при виборі зверніть увагу на показник FP - чим він більший, тим куртка компактніше стискається і тим вона тепліше). Якщо у вас є тенденція мерзнути, то варто взяти куртку середньої товщини. Як альтернативу можна розглянути куртку з синтетичним утеплювачем - зазвичай такі куртки дешевше і вони можуть виготовлятися з повторно перероблених (recycled) матеріалів. Пухові куртки більш довговічні (зберігають свої властивості і не стають "холодніше" з часом, на відміну від синтетичних), часто вони тепліші і значно краще стискаються (компресуються).

7. Треккінгові черевики або кросівки - ми рекомендуємо обирати легкі зручні гірські черевики, якщо ви плануєте переходи через перевали і снігові ділянки, ну і якщо вам подобається більший захист і фіксація стопи. А трекінгові кросівки будуть зручними, якщо ви йдете по низькогір'ї без снігових ділянок і взагалі любите взуття полегше. (Варто також врахувати, що оптимально в цьому ж взутті добиратись до аеропорту, летіти в літаку тощо, щоб не брати з собою зайвої пари взуття). Ми ходили на трекінг в національному парку Лангтанг в Непалі як раз в трекінгових кросівках і наші враження більш ніж позитивні (враховуючи, що на шляху у нас було навіть пару засніжених, підмерзлих ділянок). А ось тут можна продивитись найбільш популярні серед наших клієнтів моделі черевиків для трекінгу.

8. Трекінгові сандалії та/або шльопанці - зручно перевзутися в них увечері в лоджії, щоб ноги відпочивали після основної пари взуття. Також вони стануть в нагоді для прогулянок по Катманду, Покхарі, Читвані. Шльопанці також потрібні для прийняття душу в лоджіях, тому вони повинні бути швидковисихаючими.

9. Трекінгові палиці - зверніть увагу на компактні складані палиці, які можна складати прямо в рюкзак (увага! багато авіакомпаній забороняють їх перевезення в ручній поклажі!). Вони допоможуть вам розподілити навантаження з колін. Якщо ви хочете купити оригінальні палиці бренду Leki, краще купувати їх в Україні, тому що в Непалі багато неякісних підробок. У той же час, якщо це для вас не так важливо, в Катманду можна придбати недорогі трекінгові палиці. Плюси покупки оригіналу - довговічність, висока якість матеріалів і деталей, і офіційна гарантія. Заради інтересу ми купили в Непалі "підроблену" палицю Лекі і порівняли її з оригіналом - різниця дуже відчутна.

10.Шапка - тепла шапка зігріє вас, коли ви вийдете на велику висоту. Для активної ходьби відмінно підійде шапка з вітрозахисною вставкою, що також відводить вологу, всередині (наприклад, флісовою). Також відмінно гріють і відводять вологу шапки з натуральної вовни мерино.

11.Бафф - захистить вашу шию та обличчя від вітру і холоду, а на невеликій висоті легкий бафф можна використовувати як заміну для сонцезахисної панами. Це універсальний корисний аксесуар. Якщо вам потрібен теплий бафф, є серії Polar, Reversible Polar, Thermonet і навіть Windproof. Як універсальний найкраще підійде Original (Microfiber), а як охолоджуючий "літній" - Thermonet.

12.Панама - ваш захист від палючого сонця і для гір, і для міста. Краще, щоб вона була з легкого швидковисихаючого матеріалу і компактно складалася, зберігаючи свою форму (адже вам доведеться часто носити її в рюкзаку). Можна також використовувати кепку. 

13.Термобілизна - кофта і штани, ваш утеплюючий шар для великих висот і для ночівель в висотних лоджіях. Вибираючи між синтетикою і натуральною вовною, варто пам'ятати, що для ходьби добре підходить синтетична білизна, яка швидко сохне і добре відводить вологу, а ось вовняна білизна менш компресійна, вона гріє навіть при намоканні і довше залишається свіжою. Для ночівель вовняна білизна більш зручна, але і для ходьби вона добре підходить. У своїх походах ми використовували вовняну термобілизну.

14. Зміна нижньої білизни - свіжість найдовше зберігає комфортна термобілизна з вовни мерино (боксери, труси, бра тощо), а ще вона швидко сохне після прання.

15.Термошкарпетки - для того, щоб ваше трекінгове взуття працювало правильно, вам потрібно кілька пар шкарпеток, які будуть з ним "співпрацювати". Термошкарпетки добре відводять вологу, вони оснащені захисними ущільнювальними вставками і підтримуючою в'язкою в різних зонах. Шкарпетки з вовни також довше не вбирають неприємний запах, тому можна брати з собою менше змінних пар і рідше їх прати. Ми рекомендуємо брати приблизно 2 пари для ходьби (тонші і щільніші) і одну теплішу і менш компресійну пару для сну.

16.Термофутболки - пара штук. Знову ж таки, на ваш вибір синтетика або натуральна вовна.

17.Шорти - краще вибирати шорти з швидковисихаючого матеріалу, приємного до тіла. Їх можна носити на початку і кінці трекінгу в теплих зонах разом з футболкою, а також в Катманду. 

18. Флісова кофта (фліс,полар) - ваш утеплюючий шар і в горах, і в місті. Добре, якщо фліс теплий, але при цьому компактно складається в рюкзак. Добре зберігає тепло і відводить вологу. 

19.Трекінгові штани - коли в шортах холодно, вам знадобляться зручні штани з швидковисихаючого і дихаючого матеріалу. Коли на висоті стає ще холодніше, під низ одягаються термоштани. Можна взяти з собою штани-трансформери, які перетворюються на шорти шляхом відстібання нижньої частини штанин і замінять собою окремі штани і шорти.

20. Штормова куртка - якщо прогнозуються дощі, то вона вам дуже знадобиться. Ми завжди беремо вологозахисний мембранний одяг на випадок дощу, але на щастя, користуватися ним доводиться не завжди. Краще, щоб він був легким і складався компактно. Замість куртки можна використовувати пончо - якщо вибрати таке, що надягається ще й на рюкзак - то не потрібно буде брати окремий рейнкавер (але за допомогою пончо не вийде захистити рюкзак під час транспортування).

21.Штормові штани - теж саме. Уточнимо, що беруть з собою штормовку на трекінг в Непалі далеко не всі туристи. Але іноді там все ж бувають сильні дощі, які можуть йти кілька днів поспіль, тому ми завжди "перестраховуємося".

22.Рукавиці - обов'язковий аксесуар для захисту рук від холоду і вітру. Для трекінгу добре підходять легкі і компактні флісові лайнери. Під час більш складних сходжень і в холодну погоду на висоті вам знадобляться також теплі мембранні рукавички або рукавиці.

23.Косметичка - компактна і легка сумочка, в яку помістяться всі ваші гігієнічні приналежності (зубна паста і щітка, гребінець, туалетний папір). Найбільш зручні ультралегкі туристичні косметички.

24. Гель для душу, мило в "пелюстках" та інша косметика в компактних упаковках - зверніть увагу на те, який обсяг можна перевозити в ручній поклажі, якщо не збираєтеся здавати рюкзак в багаж. Для перевезення цих засобів в ручній поклажі також потрібна прозора силіконова сумочка.

25.Рушник - компактний туристичний швидкосохнучий рушник з мікрофібри (або набір таких рушників для обличчя та тіла). 

26.Аптечка з універсальними та необхідними особисто вам засобами. Не забудьте про пластир для ніг, особливо якщо не встигли розносити нове взуття :)

27.Гірські сонцезахисні окуляри - з полікарбонатними лінзами (спектр захисту 3-4) або фотохромні (Cameleon/Reactiv High Mountain 2-4) з автоматичною зміною затемнення. У цій статті ми детально розповідаємо про популярні моделі та відмінності між звичайними та гірськими окулярами, а також між різними лінзами для гір.

28.Сонцезахисний крем - для гір потрібен більш високий рівень захисту від ультрафіолету (SPF50), на спеціальних засобах для гір є позначки з цим рівнем і вони часто позначаються як "Mountain".

29.Спрей від комах - стане в нагоді для міста і низькогір'я, в зоні "джунглів" і якщо ви плануєте відвідати природний парк Читван.

30.Засоби навігації - паперова марта (продаются в Катманду), мобільний додаток або фото мапи на телефоні.

31.Фляга для води - середній об'єм 0.6-0.75 літра. Дуже зручні "м'які" фляги, які скручуються, коли порожні, і не займають багато місця.

32.Столові прилади - кружка, ложка-виделка. Їх дають і в лоджіях, але їх можна взяти, якщо ви турбуєтеся про гігієну. Зверніть увагу, що гострі столові прилади та ножі не можна перевозити в ручній поклажі.

33.Налобний ліхтарик + батарейки або павербанк - стане в нагоді не тільки на вулиці (ввечері або на сходженнях вранці), але і в лоджії.

Комплект речей і спорядження сильно залежить від особливостей конкретного маршруту. Вирушаючи на трекінг з туристичною фірмою, уточніть список для вашого маршруту у організаторів, а якщо їдете самі - максимально вивчіть деталі і підготуйтеся до подорожі вдома. Для деяких маршрутів вам знадобиться додаткове спорядження.

Сподіваємося, наш список був корисним для вас, дякуємо за увагу!

З повагою, команда магазину "Альпспорт"