Здавалося б, відправитися в гори можна в будь-яких сонячних окулярах. Якщо ви ідете, наприклад, в Карпати в теплу пору року (коли там не лежить сніг), то таких окулярів може бути цілком достатньо. Але якщо ви хочете забезпечити своїм очам надійний захист і безпеку, або ваша ціль - високі гори та засніжені райони, то вам знадобляться спеціальні гірські окуляри (вони ще можуть називатися альпіністські окуляри).

Зі збільшенням висоти значно збільшується рівень ультрафіолетового випромінювання, яке шкідливе для зору. Тому гірські окуляри мають спеціальні лінзи з більшим рівнем захисту (про них - трохи нижче). Ще одна типова особливість гірських окулярів - знімні бічні шторки (зі шкіри або пластику) для захисту очей збоку.

Важливий момент - ризик сніжної сліпоти. Якщо ви дивилися фільм "Еверест" 2015 року, то можете пам'ятати, що альпініст Бек Везерс втратив свої окуляри і почав сліпнути від занадто яскравого сонця і відображення його променів від снігу, і в підсумку практично перестав бачити. У високих горах великим ризиком для здоров'я і життя може стати навіть дрібниця - така, як втрата окулярів або теплих рукавичок.

Ми вже багато років працюємо з окулярами від французької компанії Julbo і дуже задоволені їх асортиментом та якістю. Детальніше про особливості гірських окулярів ми розкажемо на їх прикладі. Для зручності каталог окулярів розділений на категорії за призначенням окулярів - гірські, велосипедні, бігові, універсальні спортивні, для водних видів спорту, для міста та подорожей. Розділ окулярів для трекінгу та альпінізму включає класичні (та навіть легендарні!) моделі та більш сучасні стильні окуляри, є чоловічі та жіночі моделі і окуляри-унісекс. Нижче - 7 найбільш популярних серед наших клієнтів окулярів для гірського туризму та альпінізму.

Найпопулярніші моделі

 

Julbo Sherpa - класичні гірські окуляри з круглими лінзами, відносно недорогі, зручні та надійні. Оснащені захисними шторками та вентиляцією. Це одна з найбільш популярних моделей, оптимальна за ціною та якістю. 

Julbo Vermont - легендарні окуляри для альпінізму з круглими лінзами та гнучкими дужками. Захисні шторки зі шкіри також в комплекті. На вибір пропонується велика кількість лінз з високим рівнем захисту.  

Julbo Montebianco 2- чоловічі туристичні окуляри з більш сучасним дизайном (вийшли вже у 2-ому поколінні).

 

Julbo Monterosa 2 - відповідно, жіноча версія. 

 

Julbo Camino - стильні гірські окуляри зі знімними захисними шторками для більшої універсальності.  

Julbo Explorer - “флагманська” модель альпіністських окулярів з доброю вентиляцією, регульованими дужками, знімними захисними пластиковими шторками. 

 

Julbo Shield (та варіант Shield M для облич меншого розміру) - окуляри з дуже стильним дизайном, захисними вставками. Розроблені сумісно з французською школою гідів E.N.S.A. 

 

Лінзи

Ціна на всі моделі окулярів доволі сильно варіюється в залежності від типу лінз (чим вище рівень захисту - тим дорожче). Для гір використовуються такі типи лінз: 

- Spectron 3 - полікарбонатні лінзи з 3 категорією захисту. 

- Spectron 3CF -  те же саме, але з кольоровим дзеркальним покриттям (буває різного кольору - червоного, синього, зеленого, золотистого). 

- Spectron 4 - полікарбонатні лінзи з 4 категорією захисту для більш високих гір.

Важливий нюанс полікарбонатних лінз: коли стає похмуро, то іноді окуляри доводиться знімати, адже в них стає дуже темно, але сніг все одно відблискує та ультрафіолет давить на очі. Тому є такий корисний винахід, як фотохромні лінзи зі зміною рівня затемненості.

- Zebra (нова назва - Reactiv Performance 2-4) - фотохромні лінзи, які змінюють рівень свого затемнення від 2 до 4 в залежності від того, наскільки світло на вулиці. Дуже швидко працюють та не залежать від температури. Вважаються непоганим варіантом для невисоких гір, легких прогулянок. Без поляризації. (Є ще варіант Zebra Light/Reactiv Performance 1-3 з меншим рівнем захисту - від 1 до 3 категорії - з золотистим або червоним відтінком). 

- Cameleon (нова назва - Reactiv High Mountain 2-4) - фотохромні лінзи, які змінюють рівень затемнення від 2 до 4. Оптимальний варіант для високих гір з мінливою погодою. Від сніжних відблисків захищає додаткове поляризаційе покриття. 

В продажі є як окуляри з оновленими назвами лінз, так і зі старими. Нижче візуалізація роботи фотохромних лінз різних видів зі "старими" назвами.

- Alti Arc 4 - лінзи з мінерального скла з дуже високим рівнем захисту та антивідблискуючим покриттям для високогір'я, льодовиків та пустельних місцевостей. Призначені для дуже яскравого освітлення. 

Окуляри Julbo Shield з лінзами Alti Arc 4.

Важливий момент - керувати автомобілм в гірських окулярах з сильним рівнем затемнення не можна.

P.S. Для зимових сходжень та сходжень в засніжених районах доволі часто використовують гірськолижну маску - на нашу думку, краще використовувати її в парі з якісними окулярами з добрим рівнем захисту, так як при відсутності вітру маска часто запотіває та видимість погіршується. Але при наявності вітру маска чудово захищає обличчя від холоду. При дуже активній ходьбі, наприклад, при підйомі та яскравій сонячній погоді без вітру в масці вам може бути дуже спекотно, але дуже яскравий сніг, сонце та відблиски не дозволяють її зняти, щоб не пошкодити зір.

Обираючи окуляри для гірських походів та сходжень, ми рекомендуємо звертати увагу на якість, зручність та рівень захисту лінз, адже від цього невеликого, але важливого аксесуару залежить ваше здоров'я та безпека в горах.  

Сподіваємося, вам було цікаво :) Купити альпіністські окуляри або окуляри для трекінгу можна в нашому туристичному магазині в Києві або замовити через інтернет - ми із задоволенням проконсультуємо, покажемо та підкажемо! :)

З повагою, команда магазину "Альпспорт"