1. Як обрати скельні туфлі

  2. Досвідчені скелелази, які зносили не одну пару скельників, зазвичай самі знають, яка модель їм потрібна. Питання як вибрати скельні туфлі найчастіше цікавить початківців, які тільки почали відвідувати заняття на скеледромі.
  3. Без скельних туфель вчитися скелелазінню не ефективно, тому на скеледромах зазвичай пропонується прокат бюджетних базових моделей. Саме з їхньої примірки та використання рекомендується починати вибір власних перших скельників. Це допоможе скласти враження про те, що це таке і як працюють ноги при лазінні. 
  4. Часта помилка при виборі скельних туфель - орієнтація на відчуття при використанні звичайного взуття. Скельні туфлі зазвичай носять босу ногу. Вони не створені для тривалого використання (крім деяких спеціальних моделей) та для ходьби, адже їх знімають після проходження (“пролаза”) маршруту.
  5. Існує кілька основних моментів, які потрібно врахувати при виборі. Це цільове призначення скельних туфель, розмір, матеріали, спосіб фіксації та тип колодки.

 

  1. Призначення скельних туфель 

  1. Різні моделі скельників призначені для різного використання. Наприклад, для альпінізму, лазіння в залах (боулдерингу) або для довгих маршрутів. Скельники La Sportiva Cobra 4.99 створені для швидкісних дисциплін, Futura - для складного рельєфу та боулдерингу, Katana - для боулдерингу та спортивного лазіння, La Sportiva Kubo - доволі універсальний варіант і для справжнього, і для штучного рельєфу, Mythos - для довгих трас та природних скель, Python и Solution - для боулдерингу. Є вузько спеціалізовані та більш універсальні моделі скельних туфель. Оптимальна сфера використання зазвичай вказується в описі скельників в інтернет-магазинах та на офіційному сайті виробника. Для скель рекомендується використовувати більш жорсткі моделі, для лазіння в залі - більш "чутливі" та м'які.
  2.  
  3. Матеріали та розмір скельних туфель

  4. У статтях та відео про вибір скельних туфель для спортивного, професійного лазіння найчастіше йдеться про те, що скельники повинні бути на кілька (багато!) розмірів менше звичайного розміру взуття та зручними вони бути не можуть. Ці постулати часто жахають новачків, але не все так страшно! Скельні туфлі для новачків якраз підбираються дещо інакше.
  5. Ідеальний варіант вибору розміру та моделі скельних туфель - це примірка у спеціалізованому магазині, де є можливість спробувати взути різні розміри та моделі та порівняти свої відчуття. Досвідчені скелелази рекомендують вибирати такі туфлі, в яких у вас немає болючих відчуттів, але при цьому посадка тісна. Коли ви встаєте на носки, болю не повинно бути. При цьому потрібно підбирати найменший із можливих розмір. Пальці можуть бути зігнуті.
  6. Скельні туфлі La Sportiva з якісної натуральної шкіри дають точну посадку, але розмір не завжди просто підібрати та скельники потрібно розношувати. Щільна посадка надає велику підтримку для ніг, але в той же час занадто тісні туфлі зношуються швидше і створюють дискомфорт при лазінні. Якщо ж навпаки вибрати дуже великий розмір, скельники швидко "розтоптуються". Навіть порівняно жорсткі скельники La Sportiva зазвичай розношуються на 2-3 розміри. Наприклад, популярні моделі La Sportiva Cobra та Python розраховані на розношування по нозі.
  7. Підбираючи модель, пошукайте можливість примірки вже розношених скельників, щоб краще розуміти, наскільки вони розтягуються і який розмір зручніший для вас. Вибір розміру залежить від індивідуальних особливостей ваших ніг, у тому числі від гнучкості пальців та від вашої переносимості здавлювання ступнів.
  8. Синтетичні скельні туфлі, наприклад, скельники Black Diamond в нормі розтягуються в межах приблизно одного розміру. Така особливість дозволяє не розношувати скельники та зменшує ризик помилки при виборі розміру.

 

  1. Колодка скельних туфель

  2. Скельники мають вигин в горизонтальній та вертикальній площинах. 
  3. Горизонтальний вигин (асиметрія) залежать від форми ступнів. Якщо у вас довга вузька ступня з низьким склепінням, вам підійдуть більш прямі скельні туфлі. Для ступнів з високим склепінням та розширенням від п'ят до пальців підходять, наприклад, такі моделі як La Sportiva Testarossa. Для низького склепіння та довгих вузьких ступнів призначені скельники La Sportiva Miura і Katana. Середня асиметрія, як в La Sportiva Solution, підходить для будь-яких форм ніг.
  4. Вертикальний вигин скельних туфель залежить від складності трас, для яких створено конкретну модель. Його ще називають "агресивністю" скельників. Колодка для спортивного використання (лазіння в залах, нависаючих маршрутів тощо) передбачає акцентовану постановку ступнів. Для трас із позитивним ухилом більше підходять більш “прямі” скельники. Основна рекомендація для новачків - підбирати найзручніші та найкомфортніші скельні туфлі, не "агресивні" і з мінімальною асиметрією. Однак, іноді навіть скелелазам-початківцям з сильним розширенням ступнів може бути зручніше в сильно асиметричних скальниках. Ще один суттєвий плюс прямих скельників – їх простіше ремонтувати.
  5. Окрім колодки, варто звернути увагу на жорсткість скельних туфель. Для новачків рекомендується обирати скельники з середньою жорсткістю для максимальної універсальності. 
  6. Форма пальців ноги також впливає на підбір скельників: мисок може бути скругленим або загостреним. Майже всі типи колодок підходять для “римських” ступнів, а для “грецьких” та “єгипетських” підходить менше моделей скельників.

 

  1. Вид фіксації

  2. Підбір виду фіксації - скоріше справа звички та смаку скелелаза. Набагато важливіше, щоб скельники підходили по колодці. Основні види фіксації скельників - шнурки та липучки. Скельні туфлі без фіксації називаються сліпери (або "чешки"). Для боулдерингу, який передбачає часте надягання та знімання, частіше вибирають сліпери або скельники на липучках. Якщо ж потрібна більш точна підгонка, краще звернути увагу на скельники зі шнурівкою. 
  1. Найпопулярніші скельні туфлі

  2. Одна з найбільш популярних моделей скельних туфель для початківців серед наших клієнтів - це прості та бюджетні La Sportiva Tarantula.
  3.  
  4. Також користуються популярністю скельники La Sportiva Katana з прямою підошвою, але призначені для вузьких ступнів.
  5. Хоча модель La Sportiva Solution має більш агресивний вигин, її також дуже люблять навіть скелелази-початківці, адже їх колодка для багатьох зручна.
  6. La Sportiva Cobra - дуже популярні скельники-сліпери, не найбільш м'які та приємні, але зручні для багатьох користувачів та привабливі за ціною. До того ж, їх не потрібно застібати та зашнуровувати!
  7. La Sportiva Python - ще один наш бестселер, але вже оснащений липучками. 
  8. Висновки

  9. -скельні туфлі не мають бути надто маленькими і надто вільними
  10. -скельники не мають викликати больових відчуттів, але посадка має бути трохи “тісною”, пальці можуть бути зігнуті 
  11. -обирайте зручні скельники під ваші особливості стопи, при цьому орієнтуйтесь на мінімально можливий розмір
  12. -приміряйте вже розношені різні моделі скельників, щоб точніше підібрати потрібний розмір
  13. -підбирайте не “агресивні” скельні туфлі з мінімальною асиметрією або з типом асиметрії, який для вас зручніше
  14. -зверніть увагу на моделі з середньою жорсткістю
  15. -обирайте найбільш підходящий для вас та ваших цілей тип фіксації

 

  1. Сподіваємося, що цей матеріал був для вас корисним! А які скельники використовуєте ви? Чекаємо на ваші відповіді в коментарях!