1. Як вибрати трекінгові шкарпетки

  1. Якісні трекінгові черевики та кросівки - це взуття, розроблене для гірських походів. Але щоб воно працювало правильно та ефективно, потрібно підібрати правильні трекінгові шкарпетки. Це дозволить забезпечити регуляцію температури та вологості всередині взуття, захистити ноги від натертостей, ударів та мозолів. Іноді ціна на якісні туристичні термошкарпетки відлякує туристів-новачків, але вони дійсно дуже відрізняються від звичайних шкарпеток, які продаються в будь-якому магазині. Найпростіші шкарпетки (наприклад, класичні бавовняні) вкрай не рекомендується використовувати для походів: вони дуже швидко стираються і зношуються, не відводять вологу і не дають необхідного захисту, перекручуються і сповзають, що неминуче призводить до натирання ніг. Вибрати шкарпетки для походу не так просто через їхню величезну різноманітність. Нижче ми пояснимо різницю між ними.

 

  1. Матеріал трекінгових шкарпеток

 

  1. Як і туристична термобілизна, термошкарпетки, всупереч поширеній думці про них, не стільки зігрівають ноги, скільки зберігають тепло, що іде від тіла. Такий ефект досягається завдяки тому, що функціональні шкарпетки швидко відводять вологу назовні та швидко сохнуть. Це дозволяє ногам не перегріватись і не переохолоджуватися. Найчастіше шкарпетки для походів виготовляють із синтетичних волокон або з натуральної вовни мерино з додаванням штучних волокон.

 

  1. Синтетичні термошкарпетки

 

  1. Походні шкарпетки з синтетики - це найпоширеніший варіант. Вони дуже міцні, зносостійкі, довговічні, добре тягнуться і добре сідають по нозі. При вдалому виборі такі шкарпетки можуть буквально служити вам роками, не втрачаючи своїх характеристик і зберігаючи привабливий зовнішній вигляд. Дуже швидко сохнуть при намоканні. Є безліч видів синтетичних матеріалів, які відрізняються за своїми властивостями (наприклад, Coolmax має охолоджуючий ефект і призначений для літніх шкарпеток, а Thermolite – навпаки, дуже теплий та розроблений для зими). Тому рекомендуємо дуже уважно вивчати інформацію про кожну конкретну модель шкарпеток на сайті виробника або інтернет-магазину, читати дані на упаковці або цікавитися про це у продавця-консультанта.

 

  1. Туристичні водонепроникні шкарпетки - окремий вид термошкарпеток, які також роблять із синтетики та доповнюють мембраною. Такі моделі розробляє компанія Dexshell. Вони добре захищають в умовах дощової та сніжної погоди, відмінно підходять не тільки для гірських походів, а й для риболовлі та прогулянок.

 

  1. Вовняні термошкарпетки

 

  1. Шкарпетки з вовни вівець-мериносів - це м'які, приємні на дотик шкарпетки, які відмінно регулюють температуру, відводять вологу та гріють навіть при намоканні. Вовна також від природи має антибактеріальні властивості. Завдяки цьому термошкарпетки з вовни довго залишаються свіжими. Для більшої еластичності та зносостійкості до вовни додаються синтетичні волокна. У різних моделях шкарпеток використовується різний відсоток натуральних та синтетичних волокон, що впливає на їх характеристики. У продажу є класичні вовняні шкарпетки та сучасні моделі із зонуванням та ущільнювальними вставками.

 

  1. Призначення термошкарпеток

 

  1. Є різні види гірського туризму, які різняться за складністю маршрутів та навантаженням. Для кожного з них рекомендується підбирати найбільш підходящі шкарпетки, що дозволить їм довше служити, а ваші ноги будуть почуватися максимально комфортно. Серія шкарпеток зазвичай безпосередньо пов'язана з їх призначенням, і вказана в назвах шкарпеток, на упаковках та у каталогах. Іноді в рамках одного походу вам знадобиться кілька видів (наприклад, для основного маршруту та сходження).

 

  1. Хайкінгові шкарпетки

 

  1. Термошкарпетки для легких прогулянок у горах та подорожей зазвичай найбільш тонкі та легкі, вони дуже комфортні та зручні. Вони добре поєднуються з легкими черевиками для хайкінгу або кросівками.

 

  1. Термошкарпетки для трекінгу легкої та середньої складності

 

  1. Зазвичай це шкарпетки із зонуванням середньої щільності, вовняні шкарпетки можуть мати і класичний, і сучасний дизайн. Дуже зносостійкі та міцні. Добре поєднуються з трекінговими черевиками для легких походів та походів середньої складності. 

 

  1. Шкарпетки для складного трекінгу (бекпекінгу)

 

  1. Дуже щільні, довговічні шкарпетки із зонуванням та ущільненнями, які дозволяють почуватися комфортно у жорстких трекінгових черевиках. Шкарпетки з вовни можуть мати класичний дизайн без зон або зонований. 

 

  1. Шкарпетки для альпінізму, сходжень

 

  1. Зазвичай це високі та найбільш теплі, щільні термошкарпетки, максимально сумісні з альпіністськими черевиками. Дуже теплі вовняні шкарпетки для сходжень можуть мати класичний вигляд із ущільнювальними вставками, а більш тонкі – технічний дизайн для альпінізму.  

 

  1. Для одного походу вам знадобиться щонайменше 2-3 пари шкарпеток залежно від кількості днів та особливостей конкретної подорожі. Для ходових днів знадобляться технічні функціональні шкарпетки (1-2 пари на зміну, можливо, різної щільності, якщо ви проходитимете різні кліматичні зони) і ще одна пара шкарпеток для ночівлі - більш м'яких, теплих і з мінімальною компресією.

 

  1. Амортизація (ущільнення)

 

  1. Амортизуючі вставки-ущільнення забезпечують захист зон, найбільш схильних до зносу і стирання. Вони не тільки роблять шкарпетки більш довговічними та міцними, але й захищають пальці ніг та п'яти від ударів, натирання, появи мозолів. Щільність термошкарпеток також може бути різною - від "нульової" до максимальної. Вона впливає не тільки на цільове призначення шкарпеток, але й на сезонність і приблизний температурний режим, при якому їх можна використовувати: найтонші шкарпетки – для літа, середні – для демісезону, найщільніші – для зими. Нижче наведено приклад типів амортизації (щільності) шкарпеток у бренду Smartwool (нульова, цільова, легка, повна, екстра, максимальна).

 

  1. Технології термошкарпеток

 

  1. Кожен виробник шкарпеток використовує свої фірмові “фішки” для надання своїй продукції унікальності. Кожна модель має різний набір технологій та доповнень. Ось деякі з них:

 

  • - Плоскі шви: не натирають та забезпечують комфорт у взутті для трекінгу.
  • - Зони міцності: зміцнюють шкарпетки та роблять їх більш довговічними.
  • - Вентиляційні вставки: зони з сітки для повітропроникності та швидкого відведення вологи.
  • - Підтримка стопи: стабільність ноги та підтримка сухожиль. 
  • - Зручна посадка: еластична та зручна фіксація без сповзання та перекручування.
  • - Антибактеріальний ефект: у вовняних шкарпетках це природна властивість матеріалу, в синтетичних моделях використовується просочення або спеціальні волокна.
  • - Захист від появи катишок: використовується у сучасних моделях для більшої зносостійкості та привабливого зовнішнього вигляду.

 

  1. Висота

 

  1. Вибір висоти шкарпеток безпосередньо залежить від виду вашого походного взуття. Якщо у вас ще немає трекінгових черевиків або кросівок, рекомендується спочатку вибрати взуття, а вже потім підбирати під нього відповідні шкарпетки.

 

  1. Низькі

 

  1. Призначені для кросівок та теплої, спекотної погоди. Деякі моделі також підійдуть для низьких черевиків.

 

  1. Середні

 

  1. Можуть використовуватися для кросівок (для більшого захисту ніг), низьких трекінгових черевиків та черевиків середньої висоти.

 

  1. Високі

 

  1. В основному використовуються для високих гірських та альпіністських черевиків у холодну погоду, в т.ч. на сходженнях.

 

  1. Крій

 

  1. Виробники розробляють окремі моделі жіночих термошкарпеток та чоловічих термошкарпеток, а також дитячі версії. Вони відрізняються за посадкою та максимально відповідають анатомії. До того ж, у багатьох брендів права і ліва шкарпетка мають різний крій і на тканину наносяться відповідні позначення.

 

  1. Догляд за трекінговими шкарпетками

 

  1. - Просушуйте ваші шкарпетки після кожного ходового дня, щоб наступного ранку вони були сухими і менше вбирали неприємний запах.
  2. - Періть шкарпетки вручну або у пральній машині у спеціальному делікатному режимі (для синтетики або вовни).
  3. - Використовуйте спеціальні якісні рідкі засоби для прання, звичайний порошок зіпсує шкарпетки!
  4. - Не сушіть термошкарпетки на нагрівальних приладах.
  5. - Не можна прасувати термошкарпетки.
  6. - Для догляду за водонепроникними шкарпетками ознайомтесь з окремою інструкцією для них!

 

  1. Ми рекомендуємо купити трекінгові шкарпетки у профільному туристичному магазині. У нашому магазині “Альпспорт” ви можете отримати професійну консультацію по термошкарпетках та іншому спорядженню, підібрати найбільш відповідну модель та потрібний розмір. 

 

  1. П.С. А які походні термошкарпетки носиш ти? Чекаємо в коментарях!