1. ТОП-5 спальників для зимового походу в Карпати

  2. Зимовий спальний мішок - це, мабуть, один із найважливіших предметів зимового туристичного спорядження нарівні з килимком та наметом. У теплу пору року в горах температура часто хоч і нижча, ніж на “рівнині” та в містах, але не є екстремальною для людського організму. Вважається, що з кожним кілометром висоти в горах температура нижче приблизно на 7 градусів за Цельсієм.
  3.  
  4. Якщо ви плануєте зимовий похід в Карпати, потрібно ретельно стежити за прогнозом погоди та підбирати спорядження, що відповідає очікуваним температурам, адже зимова температура може змінюватись від -10 до -35 градусів Цельсія. Ці температури вже можуть нести небезпеку для здоров'я та життя людини.
  5.  
  6. Навіть у дуже морозну погоду при активному русі, тропленні та підготовці табору у правильно підібраному туристичному одязі з дотриманням системи шарів людині буде комфортно і іноді навіть спекотно (особливо при активному сонці). Але вночі, коли руху немає та температура опускається ще нижче, ситуація зовсім інша. Для того, щоб вам було комфортно відпочивати та спати, потрібно вибрати зимовий спальний мішок правильно. Моделей, які підходять саме для зимових походів за низьких температур, не так багато. Ось, наприклад, 5 найбільш популярних зимових спальних мішків, що продаються в нашому туристичному магазині за останні роки.
  7.  
  8. №1: Pinguin Expert - це безумовний лідер чеського виробництва, який вийшов на перше місце завдяки чудовому поєднанню ціни та якості. Утеплений синтетичним наповнювачем BHB Micro щільністю 400 г/м2 (тришарова ізоляція). Великий плюс синтетичних наповнювачів у тому, що вони дуже толерантні до впливу вологи, швидко сушаться і не збиваються. Так, це не найлегша модель (вага близько 2.1 кг) та розміри його 26 х 51/33 см далеко не найкомпактніші. Але ці недоліки з лишком окупає його демократична ціна та температурний режим: температура комфорту: -8С, ліміт комфорту: -16С, екстремальна температура: -36С. 
  9. Спальний мішок Pinguin Expert випускається у двох кольорах: помаранчевому та сірому. На фото показана різниця в розмірах звичайно упакованого спальника, а також максимально скомпресованого варіанта та фляги Pinguin.
  10. №2: Deuter Astro Pro 1000 - це німецький пуховий спальний мішок, утеплений якісним пухом fp650+. Він має компактну внутрішню оболонку, яка швидко прогрівається та може збільшуватися на 25% для комфортного відпочинку та переміщення в спальнику. Зони голови та ніг мають більше утеплення та доповнені захистом від вологи.
  11. Незаперечні плюси пухового наповнювача - його довговічність та поєднання теплоти з компактністю та невеликою вагою. Цей спальник важить близько 1,7-1,8 кг і має пакувальні розміри від 21 х 44 см при температурі комфорту -12С, ліміті комфорту -20С та екстремальній температурі -44С.
  12. №3: Rab Neutrino 800 - це один з найтепліших зимових спальників британського виробника Rab. Наповнений європейським качиним пухом fp800, який оброблений водовідштовхуючим засобом від відомого бренду Nikwax. Зовнішня оболонка - дуже легка та приємна на дотик тканина Pertex Quantum. Вага - приблизно 1,5 кг, температура комфорту: -22С.
  13.  
  14. №4: Sea to Summit Spark Sp4 - найлегший зимовий спальник з представлених важить від 800 грамів (в розмірі Regular). Розрахований на температуру комфорту -8С, ліміт комфорту -15С, та екстремальну температуру -36С. Об'єм в упаковці лише 6,6 літрів. Наповнювач - дуже якісний гусячий пух RDS 850+ Loft Premium із захистом від вологи Ultra-Dry. Розроблений австралійською компанією Sea to Summit.
  15.  
  16. №5: Rab Ascent 1100 - ще один “британець” з пуховим утепленням качиним пухом fp650.
  17. Пух має водовідштовхувальний захист від Nikwax. Важить близько 1,7 кг. Температурний показник Rab Limit складає -25C.
  18. Температурні показники різних моделей зимових спальників можуть дуже відрізнятися, при цьому ступінь утеплення можна регулювати ще й вибором одягу для сну. Як і в туристичному одязі для ходового дня, тут необхідно дотримуватися принципу пошаровості.
  19.  
  20. Наприклад, якщо спальник дуже теплий і в ньому спекотно, то в ньому можна спати тільки в спідній білизні і розстібати частину блискавки. Класичний варіант, якщо потрібно трохи утеплитися - згори надягається термобілизна (кофта та штани). Якщо потрібно ще більше утеплення – додаємо згори флісову кофту та штани. В екстремально холодну погоду можна одягати в спальник навіть пуховку та інший верхній одяг. Але найкраще спочатку розраховувати потрібну температуру так, щоб комфортно було відпочивати максимум у термобілизні.
  21.  
  22. Ми рекомендуємо максимально відповідально підійти до вибору спального мішка для зимового походу, адже саме він відповідає за вашу безпеку, здоров'я та повноцінний відпочинок. Наші консультанти з досвідом зимових походів радо підкажуть вам, на що потрібно звернути увагу. Сподіваємося, цей матеріал був вам цікавий і корисний! Чекаємо на ваші питання та думки в коментарях :)