1. Як вибрати трекінгові черевики

  2. Гірське взуття - це найважливіший елемент туристичного екіпірування. Від того, наскільки ваші туристичні черевики зручні та надійні, залежить успіх вашої подорожі. Питання, як вибрати трекінгові черевики, цікавить як гірських туристів-початківців, так і бувалих мандрівників, адже іноді підібрати їх буває не так вже й просто. Черевики для походів роблять максимально міцними та надійними, щоб вони вціліли та захистили вас при контакті з гострими каменями, скелями, гілками та корінням дерев, а також не промокли під час сильного дощу, снігопаду або при переході річки вбрід.
  3. Ми маємо досвід підбору та використання гірських черевиків близько 10 років, і досить часто стикаємося з тим, що наші клієнти цілеспрямовано вибирають таке взуття і для міста. Чому? Це спеціалізоване взуття, дуже надійне, функціональне і довговічне, при правильному підборі - дуже зручне. Тим більше, що більшість наших тротуарів поки що далекі від ідеалу як за якістю покриття, наявністю ямок, так і за зимовим чищенням (сніг та ожеледиця – наше все). До того ж, зараз зручні та оригінальні туристичні черевики у моді – вони гармонійно доповнюють міський образ як для чоловіків, так і для жінок.
  4. Отже, як вибрати туристичні черевики? На що звернути увагу?

 

  1. Складність туристичного маршруту

  2. Зазвичай це перше питання, яке вам поставить консультант у туристичному магазині. Наприклад, це може бути літній або зимовий похід у Карпати, непальський трекінг, Лікійська стежка, трекінг Сванетією. А може, ви плануєте сходження? Іноді наші клієнти не дуже хочуть ділитися своїми планами щодо майбутньої подорожі, і їх можна зрозуміти будь-якому досвідченому туристу: щоб не "наврочити" і щоб похід пройшов вдало! У такому разі потрібно максимально точно позначити основні особливості майбутнього маршруту (скельні ділянки, часті дощі, приблизна висота сходжень, наявність снігового покриву тощо).
  3. Складність маршруту визначає призначення гірських черевиків. Наприклад, якщо ви йдете в короткий похід до Карпат з весни до осені, то вам підійдуть хайкінгові черевики. Для Непалу та Сванетії (включаючи нескладні сходження) потрібні черевики для легкого та середнього трекінгу, для скельних ділянок, підходів та посушливої погоди (наприклад, як у Фанських горах) підійдуть черевики категорії approach. 
  4. Якщо ви хочете купити гірські черевики для міста, то варто звернути увагу на хайкінгові черевики та черевики для легкого і середнього трекінгу. Для демісезону та зими чудово послужить взуття з водозахисною мембраною. Особливо стильно виглядають черевики з гладкої шкіри та моделі з норвезьким швом.
  5. Якщо на вас чекає серйозне сходження на великі висоти, то альпіністські черевики – ваш вибір. Вони можуть бути подвійними та утепленими, обов'язково сумісні з кішками. Підбір взуття для альпінізму залежить від гірського району та конкретного майбутнього сходження (висоти, температури, складності маршруту тощо). 
  6. Зі складністю маршруту також пов'язана вага рюкзака, який необхідно нести на собі.

 

  1. Вага туристичного рюкзака

  2. Туристичний рюкзак створює навантаження на тіло, ноги та взуття. Скільки кілограмів спорядження, туристичної їжі та одягу ви зможете завантажити у рюкзак, безпосередньо залежить від його обсягу. Якщо ви вирушаєте в легку прогулянку горами, житимете в будиночку, готелі або гірському притулку і ходитимете в радіальні виходи, то вам буде достатньо легкого рюкзака для хайкінгу об'ємом 30-40 літрів (завантаження приблизно до 7-10 кг) або навіть менше. У такому випадку підійдуть легкі черевики для хайкінгу. Вони можуть бути низькими, мати відносно м'які підошви та не дуже жорстку фіксацію.
  3.  
  4. У трохи складніших походах, у т.ч. автономних, з рюкзаком 50-60 літрів (завантаження приблизно 12-15 кг), знадобляться черевики середньої жорсткості. Це класичні трекінгові черевики. Вони підійдуть і для легких сходжень.
  5. При повному завантаженні великого туристичного рюкзака на 70-100 літрів (завантаження 20-25 кг і більше) вам потрібні жорсткі та надійні гірські черевики для складного трекінгу. Такі моделі можуть використовуватися і для складніших сходжень із альпіністськими кішками.
  6.  
  7. Погодні умови, сезон

  8. На щастя, туристичне взуття досить універсальне і в одних і тих же черевиках можна з комфортом подорожувати в різні пори року. Для літніх гірських походів можна використовувати трекінгові кросівки. Але багато туристів все ж таки віддають перевагу черевикам, адже вони краще фіксують ноги, більше захищають від ударів і підвертання ніг, ефективніше захищають від промокання.
  9. Для весни та осені гірські черевики незамінні, адже в деяких гірських регіонах у цей час максимальна кількість опадів, а ґрунт перетворюється на кашу і всі стежки вкриті глибокими калюжами.
  10. Для зимового походу підійдуть звичайні високі гірські черевики. Найкраще, щоб вони були з мембраною. Утеплення можливе, проте воно не обов'язкове. Щоб замінити утеплювач в черевиках, вам знадобляться теплі трекінгові шкарпетки (наприклад, з натуральної вовни). У такому разі при виборі розміру потрібно обов'язково враховувати, що в черевиках має бути простір для щільних шкарпеток.

 

  1. Конструкція гірських черевиків: 

  2. 1) Матеріал туристичних черевиків

  3. Черевики для гірських походів можуть бути виготовлені з натуральної шкіри або синтетичних матеріалів. Черевики з якісної гладкої шкіри, замші та нубуку дуже довговічні та міцні. Вони потребують гарного догляду та відплатять вам за нього довгою службою. Гладка шкіра ефектніша і добре захищає від промокання, але більш чутлива до подряпин. Замшу та нубук складніше пошкодити об каміння, але вони менше “люблять” вологу. У будь-якому випадку для всіх варіантів шкіри потрібен правильний догляд та спеціальні вологозахисні засоби.
  4. Синтетичні черевики менш чутливі до впливу вологи, невибагливі у догляді. Часто вони легші за вагою. При цьому вони не настільки міцні та довговічні, як туристичні черевики з натуральної шкіри.
  5. 2) Язичок у трекінгових черевиках

  6. Може бути окремим від черевика або цільноскроєним. Другий варіант надійніше захищає від промокання, і забезпечує більшу міцність і довговічність черевика.

 

  1. 3) Мембрана в туристичному взутті

  2. Мембрана - це дихаючий і вологозахисний матеріал, який розміщений усередині черевика як підкладка. Черевики без мембрани все ж таки дихають краще, швидше сушаться і менше "парять". Тому похідні черевики без мембрани відмінно підходять для маршрутів у посушливих регіонах, а також навпаки - для дуже вологої погоди та частих переходів вбрід (при дуже частому намоканні при зануренні в річкову воду та постійних сильних зливах мембранні черевики швидше за все також промокнуть, але сушитимуться довше , якщо взагалі просушуватимуться до кінця).
  3. Хороший варіант черевиків без мембрани – це шкіряні черевики зі шкіряною підкладкою. Можна сказати, що це природна мембрана.
  4. Туристичні черевики з мембраною відмінно підходять для походів за умов помірної вологості. Вони добре захищають від промокання в дощ та сніг, при проходженні через калюжі та бруд, нечасті переходи вбрід. Найбільш якісною мембраною вважається мембрана Gore-TEX (у назвах моделей позначається як GTX), тому вона найпопулярніша у виробників туристичного взуття. Деякі бренди взуття виготовляють і власні мембрани, які більш бюджетні.  
  5. 4) Захисна обгумовка черевиків

  1. Обгумовка захищає пальці і самі черевики від ударів об скелі, каміння та коріння. Для легких походів та прогулянок підійдуть прості черевики без захисту з гуми або з мінімальними вставками.
  2. Обгумовка може бути тільки на носку, а також на носку та п'яті. Відмінний варіант для легкого трекінгу.
  3. Повна висока обгумовка по всьому периметру - найкращий вибір для складного трекінгу та сходжень.
  4. 5) Ранти під альпіністські кішки

  5. Ранти для кішок - це спеціальні виступи на черевиках для фіксації кішок. Прості гірські черевики без рантів добре підійдуть для легких походів та простих сходжень без кішок або з м'якими кішками. М'які кішки мають пластикові кріплення із двох сторін.
  6. Один металевий рант позаду на черевиках передбачає використання кішок-напівавтоматів. 
  7. Два металеві ранти спереду та ззаду – це ознака повноцінних черевиків для дуже складного трекінгу та технічних сходжень з кішками-автоматами.

 

  1. 6) Шнурівка черевиків

  2. Шнурівка може бути класичною та подовженою. Подовжена шнурівка призначена для більш точної та сильної фіксації за аналогією зі скельними туфлями та використовуються в черевиках серій “approach” для скельних ділянок та підходів.
  3. Отвори під шнурки можуть бути доповнені металевими або пластиковими кільцями, а можуть їх не мати. Шнурки можуть бути круглими або пласкими. Їх вибір залежить від смаку користувача. При бажанні та необхідності шнурки можна міняти.

 

  1. 7) Гачки для шнурівки гірських черевиків

  2. Різні моделі можуть мати різну кількість та конфігурацію гачків для шнурівки. Чим вище розміщені гачки і чим їх більше, тим краще фіксація.

 

  1. 8) Підошви в туристичному взутті

  1. Виробники гірських черевиків зазвичай використовують дуже чіпкі та якісні підошви Vibram. Компанія Vibram випускає велику кількість різновидів підошв, залежно від призначення взуття. Спеціалізація черевиків визначає склад підошви та малюнок протектора. Це своє чергу впливає на зчеплення на різних поверхнях. Чим складніший похід, тим міцніша і жорсткіша підошва потрібна. Для простих подорожей достатньо звичайної м'якої та гнучкої підошви. Для складного трекінгу та сходжень у підошви додаються проміжні шари та вставки для аммортизації.

 

  1. 9) Посадка

  1. Посадка туристичних черевиків може бути вільною та облягаючою. Перша доречна на простих маршрутах, друга - на тих, де потрібно більше стабільності та підтримки. Бувають жіночі туристичні черевики - зі спеціальною жіночою колодкою та дизайном. Чоловічі гірські черевики мають чоловічу колодку. Є також універсальні моделі-унісекс, які випускаються як у жіночих, так і в чоловічих розмірах.

 

  1. 10)Висота

  2. Низькі трекінгові черевики – найкращий варіант для походів влітку та для легких маршрутів, хайкінгу, посушливих районів. Вони дають гнучкість, легкість та свободу рухів стопи
    .
  3. Високі гірські черевики – це гарантія більшої фіксації та стабільності ніг. Тому вони доречні для складних походів, а також дощових погодних умов і засніжених ділянок, адже забезпечують надійніший захист зверху. 

 

  1. Поради по вибору моделі та розміру

  2. Як вибрати взуття для трекінгу, яке буде максимально зручним і відповідним для ваших цілей? Ми радимо скористатися цими рекомендаціями:

 

  • - поміряйте різні моделі та розміри, щоб відчути різницю
  • - гірські черевики повинні бути приблизно на 1-1,5 розміра більше за ваш звичайний розмір
  • - краще вирушати на примірку ввечері - ноги мають властивість набрякати до кінця дня 
  • - при примірці в туристичному магазині походіть в черевиках 15-20 хвилин поспіль (якщо вам незручно вже в магазині, то в поході буде набагато гірше!)
  • - походіть по спеціальній "гірці" для примірки, сходах, постукайте носком по сходинках або підлозі
  • - стопа повинна мати хорошу фіксацію, не має крутитися, п'ята не повинна опускатися і підніматися всередині черевика
  • - трекінгові черевики мають підходити по підйому та ширині
  • - візьміть із собою для примірки трекінгові шкарпетки різної щільності
  • - якщо є сумніви між меншим і більшим розміром, краще віддати перевагу більшому
  • - якщо ви хочете купити туристичні черевики в інтернет-магазині, підберіть потрібну модель і розмір з досвідченим консультантом (на наш досвід, ймовірність самостійно правильно підібрати розмір туристичного взуття онлайн за розмірною таблицею мінімальна!)
  • - пам'ятайте, що одних черевиків недостатньо - залежно від маршруту та погоди, вам можуть стати в нагоді універсальні кросівки, а також трекінгові сандалі або шльопанці
  • - після покупки радимо поносити черевики вдома кілька днів і переконатися у правильності вибору (наприклад, наш магазин ще може прийняти їх назад, якщо вони в товарному вигляді, не використовувалися на вулиці та мають усі необхідні бирки, чеки та упаковку)
  • - перед основним великим походом або сходженням рекомендуємо розносити нові черевики в 1-2 коротких подорожах
  • - зверніть увагу на наш ТОП трекінгових черевиків - це найбільш зручні, надійні та популярні моделі серед наших клієнтів, але головне – вибирайте найбільш зручні та підходящі для вас!
  1.  Від себе скажемо, що купити гірські черевики у спеціалізованому туристичному магазині - означає мати можливість скористатися правом повернення/обміну розміру (при дотриманні всіх умов), а також поремонтувати або замінити черевики за офіційною гарантією у разі виявлення браку. Ми працюємо з офіційними дистриб'юторами туристичного взуття в Україні, тому надаємо гарантію на всі вироби. На жаль, багато покупців, які купили взуття на закордонних інтернет-сайтах, стикаються з тим, що не можуть потім його повернути або обміняти у разі невідповідного розміру або гарантійного випадку.
  2. У нас можна купити туристичні черевики в Києві та отримати професійну консультацію щодо взуття від наших співробітників з великим досвідом гірських походів, трекінгів та сходжень. Також взуття у нас можна підібрати та замовити через інтернет (консультація по моделі та розміру по телефону, через e-mail, messenger, viber, telegram). Сподіваємось, наша стаття була для вас корисною!

 

  1. П.С. А які трекінгові черевики у тебе? Чекаємо в коментарях!