1. Як обрати туристичний пальник. Наш ТОП походних пальників.

  2. Чому туристичний пальник?

  3. Наші перші походи завжди асоціюються з атмосферними посиденьками біля великого багаття і, звичайно, з приготуванням їжі на вогні. А ще… з довгим і нудним пошуком та збиранням гілок, безрезультатними спробами розвести вогонь у дощ із сирою деревиною, танцями з бубном для підвішування казанка на потрібній висоті тощо. Загалом, хоч і приготування на багатті - це захоплююче заняття, воно не завжди зручне. Більше того, у деяких національних парках розпалювати вогонь заборонено. За посушливої ​​погоди це дуже небезпечно. З погляду екологічності, багаття також не найкраще рішення - на місці вогнища не ростуть рослини, при близькому розміщенні від вогню та жару псуються дерева та кущі, страждають комахи, птахи та дрібні тварини.  
  4. Зараз для приготування їжі ми користуємося виключно туристичним пальником, хоч іноді розпалюємо багаття саме для створення “атмосфери” та тепла. Для себе зробили такий вибір, адже пальник для походу - це швидко, зручно та легко. 

 

  1. Види палива для пальників

 

  1. Основні різновиди пальників - це газові пальники та мультипаливні пальники. Також є пальники, які працюють виключно на рідкому паливі. Вибір палива дуже залежить від того, куди ви плануєте попрямувати. 
  2. Пальник на газу відмінно підійде для туристичних походів у теплому кліматі, пікніків на природі, поїздок на автомобілі. Для більшості газових пальників зазвичай використовують стандартні газові балони. Їх легко купити, і витрати газу досить економні. Газовий пальник - кращий вибір для туристів-початківців. Мінус газу в тому, що він гірше працює в мороз і на великих висотах. І ще - залишок газу в балоні контролювати доволі непросто.
  3. Для зимових походів потрібно підбирати газові балони зі спеціальною газовою сумішшю, яка буде добре працювати при мінусових температурах (наприклад, Primus Winter Gas). Доволі часто у спробах зекономити на балонах їх піддають перезаправці, але виробники наполегливо не рекомендують цього робити через небезпеку вибуху. Істотний мінус балонів – їх не можна перевозити у громадському транспорті (літаках, потягах) та пересилати поштою. Тому їх бажано купувати за місцем прибуття.
  4. Мультипаливний пальник - чудовий варіант для зимових походів, сходжень, а також для походів із великою кількістю людей. Підходить для використання на великих висотах та у дуже холодну погоду. Він може працювати на гасі, "калоші", бензині, газі. Таке паливо можна придбати на автомобільних заправках, у магазинах побутових та будівельних матеріалів тощо. Зручно використовувати мультипаливні пальники під час подорожей у далекі країни. Для такого пальника знадобиться ємність для палива (іноді входить до комплекту). Перевіряти, скільки палива залишилося в балоні, дуже легко. Пальник, який працює на різних видах палива, коштує дорожче, і його конструкція потребує постійного чищення. Рідкопаливні пальники не передбачають використання газу.
  5. У газових пальників буває кілька варіантів конструкції. Який вибрати - залежить від способу застосування та вашого смаку.

 

  1. Конструкція пальників

 

  1. Класичний газовий пальник - найбільш компактний та легкий варіант пальника. І тому найпоширеніший. Цей вид конструкції передбачає накручування пальника згори на газовий балон. Важливий нюанс – не дуже висока стійкість та обмеження за розміром посуду.
  2. Газовий пальник зі шлангом - це найбільш стійкий варіант пальника. Балон підключається до нього за допомогою шланга. Він має більший розмір, ніж класичний невиносний пальник, але при цьому набагато надійніше і стабільніше стоїть на землі. На нього можна поставити посуд більшого об'єму завдяки більшому діаметру. Для такого пальника рекомендується використовувати вітрозахист.
  3. Інтегрована система - це газовий пальник, вбудований прямо в посуд для приготування їжі. З його допомогою можна максимально швидко закип'яти воду або розтопити сніг у зимовому поході або на сходженні. Деякі моделі передбачають лише кип'ятіння води з розрахунком на використання готової, сушеної та сублімованої їжі. Але є такі, на яких можна готувати повноцінно. Регулювання сили полум'я є не у всіх моделях, і на це потрібно звернути увагу при виборі системи для приготування їжі. Інтегрована система суттєво економить газ завдяки спеціальній конструкції посуду та вбудованому вітрозахисту.
  4. Портативна газова плита - це найкращий вибір для кемпінгу та дачі. Дозволяє встановити об'ємний посуд для великої компанії. Дуже стабільна та надійна конструкція. Залежно від виробника можуть використовуватись різні види балонів (великі побутові або маленькі туристичні).

 

  1. П'єзопідпал

  1. П'єзопідпал - це зручне доповнення до пальника. Він дозволяє підпалити газ без використання запальнички, кресала або сірників. Мінус у тому, що ця дрібна деталь може зламатися. Пальник з п'єзопідпалом коштує трохи дорожче, ніж без, і часто одна і та ж модель пальників випускається в обох варіантах. Використання п'єзопідпалу трохи спрощує життя туриста, але він цілком може обійтися і без нього, користуючись тією ж запальничкою. 

 

  1. Додаткові критерії вибору

 

  1. Окрім вида палива, сфери використання та конструкції пальника, варто звернути увагу на такі додаткові важливі параметри:
  2. - вага
  3. - компактність
  4. - витрати палива
  5. - швидкість закипання води

 

  1. Вага та розмір будуть найбільш важливими, якщо вам потрібно нести пальник у рюкзаку. Дуже цікава нова компактна модель газового пальника - Primus Firestick Stove. Якщо ви подорожуєте на авто, це не так пріоритетно. Економна витрата палива особливо важлива, якщо у вас немає можливості нести багато балонів або поповнювати запаси на маршруті. Ціна пальника також залежить від цих факторів - чим він економніший та технологічніший, тим дорожчий. При цьому якщо ви ходите в легкі туристичні походи, можна підібрати бюджетний та надійний варіант. Наприклад, нижче - найпопулярніші моделі пальників нашого магазину.

 

  1. ТОП-10 туристичних газових пальників:

 

  1. Pinguin Trek (Чехія) - компактний та зручний універсальний пальник. Оновлена версія має подовжені лапки для посуду та більш широку конфорку.
  2. Pinguin Hiker (Чехія) - дуже компактна невиносна модель з додатковою перегородкою на розпилюючій головці, яка дозволяє використовувати її під час вітру, в т.ч.у високих горах.
  3. Pinguin Spider (Чехія) - надійний потужний стійкий пальник зі шлангом, на який можна встановлювати великий і важкий посуд. Має широку конфорку, яка забезпечує швидке нагрівання. Пальник можна використовувати і з різьбовими, і з цанговими балонами за допомогою перехідника.
  4. Soto Windmaster (Японія) - мала вага, велика потужність та вітрозахисна конструкція форсунки для стабільності при різній погоді. В комплект входить п'єзопідпал та додаткова більш широка підставка під балон.
  5. Fire-Maple FMS-105 (Китай) - дуже стійкий пальник зі шлангом для великого посуду. Можливість перевернути балон дозволяє більш ефективно та економно використовувати паливо. 
  6. Fire-Maple FMS-103 (Китай) - дуже легкий, компактний та в той же час потужний газовий пальник. Створений за аналогією з популярною, але більш дорогою моделлю пальника MSR Pocket Rocket.
  7. BRS 3000T - найбільш компактний та легкий пальник в нашому списку важить лише 25 граммів! Виготовлена з дуже легкого матеріалу - титану. Потужна, економна та технологічна. Такі невеликі пальники оптимальні для однієї людини. 
  8. MSR Pocket Rocket 2.0 (США) - дуже потужний, “швидкий” та легкий газовий пальник, який по праву вважається найпопулярнішим газовим пальником у світі!
  9. Primus Essential Stove (Швеція) - дуже стійкий пальник з нескладними упорами для посуду, які забезпечують також захист від вітру. Регулювання полум'я дуже точне.
  10.  
  11. Jetboil MightyMo (США) - дуже потужна, міцна, але при цьому доволі легка та компактна модель. Оснащена п'єзопідпалом та складними упорами для посуду. Приємний бонус - підставка під газовий балон в комплекті.

 

  1. Наш ТОП-5 інтегрованих систем виглядає так:

 

  1. Jetboil Flash (США) - дуже ефективна та економна технологічна система для приготування їжі з казанком об'ємом 1 літр. Відмінно підходить для вітряної та холодної погоди.
  2. Fire-Maple X2 (Китай) - інтегрована система зі зручною складаною ручкою. Об'єм казанка - 1 літр. Нею можна користуватися як в режимі системи, так і просто як звичайним пальником з будь-яким іншим туристичним посудом.
  3. Fire-Maple X3 (Китай) - покращена версія попередньої моделі з об'ємом казанка 0.8 літра. Вона більш легка та вода закипає в ній швидше.
  4. MSR Windburner (США) - високотехнологічна система для холодних та вітряних умов. Максимально вітростійка та ефективна. Оснащена регулятором потужності.
  5. Primus Lite+ (Швеція) - оновлена компактна система з об'ємом казанка 0.5 літра.

 

  1. Найбільш популярні мультипаливні/рідкопаливні пальники:

 

  1. MSR Whisperlite International (США) - дуже популярний пальник, що працює на гасі, дизелі та білому газі. Оснащена зручною системою самоочищення.  
  2. Soto Muka Stove (Японія) - потужний пальник, який стабільно працює навіть при сильному вітрі та на великій висоті. Легко чиститься та простий у використанні. 
  3.  
  4.  
  5. Висновки:

 

  1. Якщо підсумувати, щоб правильно вибрати туристичний пальник, потрібно звернути увагу на:
  2. - вид палива (газ, бензин, гас тощо)
  3. - конструктивні особливості (виносний, невиносний, інтегрована система, плита)
  4. - оптимальну сферу використання (туризм, кемпінг, альпінізм)
  5. - матеріал пальника (сталь, алюміній, титан)
  6. - вага
  7. - габарити
  8. - витрата палива
  9. - час закипання води
  10. - кількість користувачів

 

  1. P.S. Сподіваємось, для тебе був цікавий даний матеріал! А яким пальником/системою користуєшся ти? Чекаємо в коментарях!)