1. Як вибрати термобілизну

 

  1. Термобілизна - це різновид функціонального одягу. Зазвичай це термокофта, термоштани (їх ще називають термокальсони) або комплект. Зазвичай про термобілизну говорять у контексті зігрівання у холодну погоду. Але насправді вона не так зігріває, як забезпечує ефективне збереження тепла від тіла людини. Завдяки особливостям цього виду одягу його можна застосовувати у різних сферах активного та пасивного відпочинку, а також спорту. До того ж існує різна термобілизна для різних сезонів. Нижче ми розповімо про принципи роботи цього виду одягу, особливості різних моделей і пояснимо, як вибрати термобілизну саме для ваших цілей та завдань.
  2.  
  3. Як працює термобілизна?

  4. - це базовий шар одягу, який одягається під основну куртку, кофту (фліс) та штани (наприклад, трекінгові або штормові)
  5. - волокна тканини термобілизни відводять вологу від тіла на зовнішній бік одягу, зберігаючи тіло в сухості та теплі
  6. - тканина дуже швидко висихає
  7. - термобілизна регулює температуру різних ділянок тіла, не дає переохолоджуватися та перегріватися
  8. - компресійна термобілизна додатково підтримує м'язи
  9. - термобілизна працює максимально ефективно у зв'язці з функціональною нижньою білизною та при дотриманні принципа пошаровості в одязі

 

  1. Матеріал термобілизни

  1. Спортивну термобілизну для трекінгу, гірських лиж, тренувань, а також використання в місті зазвичай роблять із синтетичних матеріалів (поліаміду, поліестеру, поліпропілену, еластану тощо) або з вовни вівець-мериносів (завдяки її особливим властивостям та високій якості), а також із комбінації цих двох матеріалів для поєднання їх властивостей. Досвідчені спортсмени та гірські туристи настійно не рекомендують використовувати котонову (бавовняну) термобілизну, адже цей матеріал сильно вбирає вологу і довго висихає, що несумісно з активним рухом та комфортним відпочинком.

 

  1. Синтетична термобілизна

 

  1. Термобілизна із синтетики максимально швидко відводить вологу і дуже швидко сохне. Це робить її ідеальною для фізичних навантажень. Також вона чудово тягнеться. Часто моделі із синтетичних волокон мають дизайн із спеціальним функціональним зонуванням. Термобілизна ділиться на ділянки з різними потребами та особливостями - у цих зонах білизна може мати різну щільність та тип плетіння. Термобілизна з компресією ще й підтримує тіло під час тренувань та руху. Оптимальні сфери використання такої термобілизни – це гірські походи з великим навантаженням, активні спортивні тренування, пробіжки, активне катання на лижах та сноуборді тощо.

 

  1. Вовняна термобілизна

 

  1. Сучасна термобілизна з вовни мерино дуже м'яка і приємна на дотик. Вона добре зберігає тепло і має природний антибактеріальний ефект. Це дозволяє білизні довгий час залишатися свіжою, що дуже доречно у довгих подорожах. Вовняна термобілизна зазвичай не має компресії і тому дуже комфортна. Волокна мериносової вовни досить швидко сохнуть і зберігають тепло навіть при намоканні. Це ідеальний варіант для щоденного носіння в місті, для гірських походів у помірному режимі, хайкінгу, помірно активного катання на лижах та борді, тренувань у легкому режимі. Також вона відмінно підійде як комплект термобілизни для сну в умовах гірського походу.

 

  1. Комбінована термобілизна (синтетика + вовна)

 

  1. Поєднання вовняних та синтетичних волокон дозволяє використовувати позитивні якості двох матеріалів в одному продукті. Наприклад, вовна мерино додає антибактеріальні якості та м'якість, а синтетика – еластичність, зносостійкість та міцність. У результаті, вдається отримати високотехнологічний одяг із цікавими властивостями. Залежно від щільності такої білизни, зонування та ступеня компресії визначаються оптимальні сфери її використання.

 

  1. Компресійна термобілизна

 

  1. Найчастіше це термобілизна із синтетики або комбінованого матеріалу, яка має дуже облягаючу посадку і відмінно підтримує м'язи під час руху. Саме через це її не рекомендується носити протягом тривалого часу, а також у місті. Водночас це ідеальний варіант для спортивного використання, активних гірських походів та катання на лижах в активному режимі.

 

  1. Крій

 

  1. Залежно від вашого смаку та планованого використання можна вибрати найбільш відповідний крій термобілизни. Наприклад, літня футболка може бути обтягуючою або вільною. А термокофта - мати зручний округлий виріз або високий комірець на блискавці для більшого утеплення, і навіть невеликий капюшон. Термоштани можуть мати повну довжину або 3/4 (наприклад, для кращої сумісності із гірськолижними черевиками). Жіноча термобілизна та чоловіча термобілизна мають спеціальний анатомічний крій. Є також окрема дитяча термобілизна.

 

  1. Призначення

 

  1. Підбирати термобілизну потрібно, виходячи з того, де ви збираєтесь її використовувати.

 

  1. Термобілизна для гірського походу

 

  1. Термобілизна для трекінгу повинна підходити для погодних умов і того ритму руху, якому ви віддаєте перевагу. Для активної частини походу добре підходить синтетична термобілизна з легкою компресією або тонка вовняна, а для вечірнього відпочинку в таборі та сну – комфортна білизна із вовни. В ідеалі мати два комплекти, щоб міняти базовий шар на ніч. Але для економії місця в рюкзаку можна підібрати один універсальний комплект.

 

  1. Термобілизна для катання на лижах та сноуборді

 

  1. Для високого рівня активності добре підходить компресійна синтетична білизна середньої щільності, а для помірного - вовняна білизна середньої щільності або щільна синтетична. А для відпочинку апре-скі стане в нагоді комфортна тепла термобілизна з вовни.

 

  1. Спортивна термобілизна

 

  1. Для спортивних тренувань потрібна синтетична термобілизна, яка добре відводитиме вологу і швидко сохнутиме. Високий рівень компресії буде плюсом для підтримки тіла. Термобілизна з вовни добре підходить для пробіжок у легкому режимі та невеликих спортивних навантажень.

 

  1. Термобілизна для міста

 

  1. Для міського використання в холодну погоду найкращим варіантом буде м'яка вовняна термобілизна середньої або великої щільності, залежно від температури. Комплект із синтетики також можна одягати у місті, але зверніть увагу, що сильної компресії бути не повинно.

 

  1. Термобілизна для риболовлі, прогулянок на природі

 

  1. Для більш пасивного проведення часу краще вибрати максимально щільну і теплу термобілизну - наприклад, вовняну або навіть флісову.

 

  1. Температурний режим

 

  1. Вибір щільності термобілизни залежить від вашої активності та погоди. Правильний підбір щільності дозволить вам не перегрітися і не переохолодитися. Великий плюс пошарової системи одягу в тому, що в теплу погоду можна залишити тільки базовий шар термобілизни, в прохолодну - додати зверху кофту-фліс, в холодну - надіти поверх пуховку або штормову куртку. 

 

  1. Літня термобілизна

 

  1. Якщо ви тренуєтесь або вирушаєте в похід у літню спеку, вам знадобиться найтонша термобілизна. Це може бути легка вовняна футболка, яка довго зберігатиме свіжість, або тонка синтетична кофта (або комплект).

 

  1. Демісезонна термобілизна

 

  1. Синтетика та вовна середньої щільності - оптимальний вибір для весни та осені. До того ж, така білизна дуже універсальна і добре підійде для теплої зими та середніх навантажень.

 

  1. Зимова тепла термобілизна

 

  1. Для зимових морозів слід підбирати найтеплішу та найбільш щільну термобілизну. З таким завданням чудово впорається щільна вовна мерино чи синтетика.
  2.  

 

  1. ТОП моделей термобілизни

 

  1. У нас можна купити термобілизну різних виробників. Для асортименту нашого туристичного магазину ми намагаємося підбирати найцікавіші за якістю та ціною бренди та моделі. Це найпопулярніша термобілизна в нашому магазині, яку найчастіше вибирають наші клієнти: 
  2. Accapi X-Country (Італія) - тонка синтетична термобілизна із зонуванням, яка розроблена для активних навантажень та нехолодної погоди. Дуже м'яка та еластична. Випускається в чоловічій та жіночій версіях та кількох кольорах.
  3. Accapi Polar Bear (Італія) - дуже щільна термобілизна із синтетики для дуже холодної погоди. Підходить для зимових гірських походів, катання на лижах у мороз. Зручний крій добре захищає груди та шию від холоду та вітру. Є чоловіча та жіноча модель.
  4. Accapi Ergoracing (Італія) - анатомічна термобілизна з великою кількістю зон, призначена для великих навантажень у міжсезоння та холодну погоду. Є варіант для чоловіків та жінок, а також аксесуари з цієї ж серії.
  5. Accapi Ergowool (Італія) -  комфортна та дуже тепла термобілизна з комбінації вовняних та синтетичних волокон для холодної зимової погоди. Є жіночий та чоловічий варіант.
  6. Icebreaker 200 Oasis (Нова Зеландія) - це дуже якісна вовняна термобілизна середньої щільності. Чудовий вибір для міста, гірських походів в демісезон, не дуже активного катання на лижах та сноуборді. Великий плюс - зовнішній вигляд термокофт, який дозволяє носити їх як основний шар одягу в прохолодну погоду. Є багато різних варіацій цієї популярної термобілизни (з круглим вирізом, комірцем-стійкою на блискавці, з принтом та однотонні, жіночі та чоловічі).
  7. Icebreaker Oasis 260 (Нова Зеландія) - найщільніша та найбільш тепла вовняна білизна в колекції цього бренду. Ідеальна для міста, прогулянок у лісі та гірських походів взимку, а також знадобиться для сильних морозів на гірськолижному курорті, якщо ви сильно мерзнете та не катаєтесь активно. Також випускається у різних варіантах, як і попередня модель.
  8. Tramp Warm Soft (Китай) - популярна недорога термобілизна. На відміну від попередніх варіантів, продається комплектом. Випускається в різних кольорах і підходить для полювання, риболовлі та туризму.
  9. Tramp Comfort Fleece (Китай) - це теж бюджетний комплект термобілизни, виготовлений з м'якого флісу. Призначений для універсального використання.
  10.  
  1. Як вибрати розмір термобілизни

 

  1. - В ідеалі краще приміряти термобілизну у спеціалізованому туристичному магазині та підбирати розмір наживо.
  2. - Моделі різних брендів одного розміру можуть сидіти по-різному.
  3. - Не орієнтуйтесь тільки на розмір на етикетці та в розмірній таблиці. 
  4. - Синтетична термобілизна має бути облягаючою та не повинна звисати.
  5. - Термобілизна не повинна тиснути та передавлювати тіло.
  6. - Шви не мають заважати та натирати.
  7. - Вовняна термобілизна може мати більш вільну комфортну посадку. 
  8.  
  9. Догляд за термобілизною

 

  1. - Термобілизну можна прати у пральній машині в делікатному режимі в залежності від матеріалу (зверніть увагу на бірку на виробі).
  2. - Використовуйте лише спеціальні якісні засоби для прання та кондиціонування.
  3. - Не сушіть термобілизну на нагрівальних приладах та не прасуйте її (вона може сісти!)

 

  1. П.С. А яку термобілизну носиш ти? Чекаємо у коментарях!