1. Як вибрати трекінгові палиці

  2. Трекінгові палиці (їх ще називають телескопічними через їх складану конструкцію) використовуються для підтримки суглобів колін та полегшення підйомів та спусків у горах. Правильне використання палиць дозволяє зняти навантаження з колін, особливо при перенесенні важкого туристичного рюкзака. Хоча це не обов'язковий пункт у списку спорядження для походу, цей аксесуар гідно оцінили вже багато гірських туристів. Великий плюс у тому, що можна вибрати палиці на будь-який бюджет, адже "розкид" цін дуже великий. При цьому можна підібрати надійну перевірену модель недорогих трекінгових палиць, які будуть служити вам вірою та правдою роками.
  3. Палиці для гірських походів

 

  1. Найбільш популярні та оптимальні за співвідношенням ціна/якість моделі можна побачити в нашому огляді “ТОП-12 трекінгових палиць нашого магазину”.

 

  1. Першою у світі компанією, яка розробила спеціалізовані палиці для трекінгу, стала Leki. Спочатку під цим брендом випускалися гірськолижні палиці, а потім з'явилися моделі для піших туристів. А ще сьогодні в будь-якому великому місті можна побачити людей, які прогулюються парками та скверами з палицями - не плутайте їх з туристичними: це палиці для скандинавської ходьби (Nordic Walking), які оснащуються спеціальними гумовими чобітками, рукоятками та темляками, і часто мають нескладану конструкцію, адже для них не настільки важлива компактність.
  2.  
  3. Палиці для скандинавської ходьби

 

  1. Конструкція

 

  1. Класична конструкція трекінгових палиць - складана з кількох (зазвичай 2-3) секцій. Це дозволяє мінімізувати розмір в упакованому вигляді для перевезення, що є важливим для авіаперельотів, поїздок на потязі, перенесення в рюкзаку. При такій конструкції секції вставляються одна в іншу і фіксуються замками.

 

  1. Z-палиці - це відносно новий варіант палиць. Вони отримали узагальнену назву "Z" завдяки своїй формі у складеному вигляді. Усередині секцій протягнутий шнур, який тримає їх разом. Це робить палиці дуже легкими і компактними. Зазвичай це дорожчий варіант палиць (хоча іноді зустрічаються і бюджетні моделі), але економія місця та ваги окупається з лишком! На відміну від попереднього варіанту, ці палиці дуже легко поміщаються в невелику сумку або компактний рюкзак.

 

  1. Матеріал

 

  1. Алюміній

  2. Більшість трекінгових палиць виготовляється з алюмінію - відносно легкого, недорогого та міцного матеріалу. Незважаючи на те, що такі палиці досить міцні, при поводженні з ними все одно потрібно бути обережними: якщо палиця застрягне між камінням і ви зігнете її як "важіль", секція може погнутися або зламатися. 

 

  1. Карбон

  2. Найдорожчий варіант палиць – з карбону. Вони дуже легкі, але менш міцні. Іноді з карбону роблять лише одну секцію палиць для балансу ціни та ваги. Карбонові палиці краще поглинають вібрації, і тому комфортніші у використанні.

 

  1. Діаметр секцій

 

  1. Зазвичай кожна секція палиць має різний діаметр. Це впливає на вагу, міцність, навантаження. Класичні розміри – комбінація 12/14/16 мм. Деякі моделі (наприклад, із позначенням "Strong" у бренду Leki) мають збільшений діаметр секцій - 16/18/20 мм для більшої міцності. Такі версії рекомендується використовувати для користувачів з високим зростом та великою вагою.

 

  1. Руків'я

 

  1. Руків'я для трекінгових палиць виготовляються з різних матеріалів. Від цього залежить рівень комфорту, практичність та ціна. Також ручки можуть мати різну довжину. 

 

  1. Гума

  2. Ручки з гуми дуже практичні та довговічні, легко чистяться при забрудненні. Зазвичай використовуються у бюджетних моделях палиць. Можуть мати ребристу поверхню для більшого зчеплення.

 

  1. Піноматеріал

  2. Ручки з піноподібного матеріалу відмінно підходять для зимових походів. Вони приємні на дотик і не сильно "холодять" руки взимку.  

 

  1. Корок

  2. Екологічні коркові ручки дорожчі, вони особливо добре підходять для спекотної погоди. Часто використовується комбінація корку та гуми або піноматеріалу в одній моделі палиць.

 

  1. Довжина ручок

 

  1. Короткі ручки практичні та зручні.

 

  1. Руків'я збільшеної довжини дозволяють перехоплюватися без необхідності постійно міняти довжину палиць. Це сильно спрощує рух по горбистій місцевості та по гірських хребтах, коли спуски та підйоми постійно чергуються.

 

  1. Темляки

 

  1. Прості

 

  1. Темляки для трекінгових палиць зазвичай мають регульовану конструкцію. Тканина може бути різною залежно від виробника та моделі.
  2. Темляки з шовковистої тканини Leki (ліворуч) та із щільного синтетичного матеріалу Black Diamond (праворуч).

 

  1. Швидкознімні

 

  1. Це темляки-рукавички, які дуже зручні та знімаються на ходу, відстібаючись від палиць. Вони перекочували в сегмент трекінгових палиць із гірськолижних та скандинавських серій. Матеріал виготовлення може бути різним і мати вентильовані вставки із сітки. Такі темляки дуже зручні та забезпечують стабільне положення палиць у руках.

 

  1. Замки

 

  1. Цангові

 

  1. Це класичний, найпростіший варіант фіксації секцій, недорогий і при цьому надійний та з невеликою вагою. Для регулювання потрібно відкрутити замок, поміняти довжину секції та закрутити його назад.

 

  1. Флік-лок (flick-lock)

 

  1. Це замки із зовнішньою фіксацією. На сьогоднішній день є безліч різновидів таких замків (залежно від виробника та особливостей конструкції вони можуть мати різну назву – наприклад, SpeedLock та ін.). Вони дуже швидко і легко відкриваються та закриваються. На різних секціях палиць може використовуватися як один тип замків, так і одразу два види.

 

  1. Наконечники, насадки та кільця

 

  1. Наконечники палиць зазвичай виготовляють із твердих металевих сплавів (наприклад, карбіду вольфраму) для міцності та зносостійкості. У комплект багатьох моделей входять гумові насадки (ковпачки): вони амортизують вібрації та удари при ходьбі по твердих поверхнях, гасять шум та захищають ґрунт від пошкоджень. Невеликі кільця (кошики) входять у набір постачання більшості палиць і призначені для використання влітку. Зимові кільця мають більший діаметр та спеціальну форму з вирізами, що дозволяє їм менше провалюватися у сніг.
  2. Зліва направо: наконечники, невеликі літні кільця, насадки для скандинавської ходьби, зимові кільця, ковпачки

 

  1. Механізм антишоку

 

  1. Це механізм для амортизації ударів та пом'якшення вібрацій, що йдуть до рук. Механізм антишоку робить конструкцію палиць трохи дорожчою. Він розміщується всередині секції та працює за принципом пружини.

 

  1. Довжина та розмір в упаковці

 

  1. При виборі палиць потрібно орієнтуватися також і на розмір палиць у розібраному та зібраному вигляді. Більшість палиць мають універсальний розмір, який підходить всім завдяки наявності регулювання. Але деякі моделі можуть відрізнятися за довжиною – такі палиці потрібно підбирати за своїм зростом.
  2. Компактний розмір в упакованому вигляді дозволяє носити палиці прямо в рюкзаку. Наприклад, такі палиці з Z-конструкцією легко туди помістяться, що дуже зручно для транспортування.

 

  1. Трохи більші габарити передбачають фіксацію зовні рюкзака. Більшість туристичних рюкзаків мають кілька петель для розміщення різного спорядження, і в т.ч. палиць, із зовнішнього боку.

 

  1. Ми рекомендуємо купити трекінгові палиці у спеціалізованому туристичному магазині для забезпечення гарантії та оригінальності продукції. При поїздці до Непалу ми звернули увагу на засилля в місцевих магазинах туристичного спорядження підроблених трекінгових палиць, в основному це підробки найпопулярнішого у світі бренду Leki. Дуже багато туристів купують палиці там через низькі ціни. Ми теж придбали одну таку палицю, щоб порівняти її з оригіналом. Неозброєним поглядом видна різниця не тільки в дизайні, а й деталі - руків'я, темляки та ін. Ми пропонуємо тільки якісні трекінгові палиці від офіційних дистриб'юторів та здійснюємо гарантійну підтримку.

 

  1.  П.С. А якими трекінговими палицями користуєшся ти? Чекаємо в коментарях!